Tècnica i tàctica.

El futbol i els seus aspectes:

-El futbol té diferents aspectes tàctics i tècnics:

-Tècnics:

La conducció, control o recepció, el passe, el xut, el regateig.

La conducció: És l’acció tècnica que realitza el jugador de controlar i manejar la pilota mentre roda pel terreny de joc.

Control o recepció: Consisteix a fer-se amb la pilota, dominar i deixar-la en posició i condicions per a ser jugat immediatament amb una acció posterior.

El passe: És l’acció tècnica que permet establir una relació entre dos o més components d’un equip mitjançant la transmissió de la pilota per un toc o xut.

El xut: És l’acció tècnica que consisteix a enviar la pilota sobre la porteria contrària. És l’acció més important del futbol i l’últim cop de pilota que realitza un atacant sobre la porteria contrària.

El regateig: És l’acció tècnica que ens permet avançar amb la pilota, conservant i superant l’adversari perquè no intervingui en el joc.

-Tàctics:

Desmarcament, Creació d’espais lliures, Les diferents formes d’atacar(Atac directa, Contraatac…), Desdoblaments, Visió perifèrica (tenir visió de joc) Paret, Replegaments, Basculació, Marcatge, Anticipació, Cobertura, Vigilància, Permuta.

Desmarcament: Consisteix a desplaçar-se de la posició ocupada per rebre una passada i al temps deslliurar-se de la marca d’un adversari.

Creació d’espais lliures: Consisteix a fer un passe en l’espai on no hi ha ningú per tal que el company vagi cap a la pilota.

Les diferents formes d’atacar: Atacar a partir de passos i arribar fins a la portaria contrària o a partir d’un contraatac (que és atacar a partir d’una pilota perduda de l’equip contrari i intentar marcar el gol).

Desdoblaments: Acció que permeten no perdre l’ocupació racional del terreny de joc quan es produeixen atacs o contraatacs de l’equip que posseeix la pilota, cobrint o ocupant l’esquena del company ofensiu.

Visió perifèrica: Són jugades que els entrenadors fan servir per atacar o defensar.

O els futbolistes quan veuen un espai buit per fer el passe al jugador.

Paret: Són passos entre dos jugadors en diagonal, que l’objectiu és avançar.

Replegaments: El replegament en futbol són els moviments d’entrada que realitzen els jugadors d’un equip que va perdre la possessió de la pilota.

Basculació: Es diu dels moviments que realitzen els components d’un equip, o d’una línia específica, que consisteixen en orientar-se i moure cap a la banda on el contrari està jugant la pilota, amb l’objectiu de reduir els espais lliures per al rival, i intentar recuperar la pilota.

Marcatge:  Acció de situar-se prop d’un contrari per dificultar l’actuació d’aquest.

Anticipació: L’anticipació és l’acció defensiva que consisteix a avançar-se al rival, impedint que rebi la pilota.  

Cobertura:  La cobertura és un principi tàctic defensiu És l’acció d’un jugador que és a prop de la pilota per ajudar en la defensa a un company que pot ser desbordat per un adversari amb possessió

Vigilància: La vigilància la realitzen els jugadors que es queden al centre del camp.

Permuta: Una permuta és una acció defensiva realitzada per un futbolista mitjançant la qual ocupa la posició, i per tant les funcions, d’un altre company